Christine Magazin Szombat, 2024-04-20, 06:41:22
Főoldal | Regisztráció | Belépés Üdvözöllek Vendég | RSS
[ Új üzenetek · Tagok · Fórumszabályzat · Keresés · RSS ]
  • Oldal 1 / 1
  • 1
Fórum » A MI VILÁGUNK » MÁS ÚJSÁGOKBAN MEGJELENT CIKKEIM » ÖNKORMÁNYTATI LAKÁSBÉRLÉS ÚTVESZTŐI ( INTERJÚ )
ÖNKORMÁNYTATI LAKÁSBÉRLÉS ÚTVESZTŐI ( INTERJÚ )
Christine32Dátum: Kedd, 2011-08-09, 19:44:49 | Üzenet # 1
Adminisztrátor
Csoport: Adminisztrátorok
Üzenetek: 241
Kitüntetések: 1
Állapot: Offline
Önkormányzati lakásbérlés útvesztői (interjú)
2011. június 10. péntek 14:20 Forrás: Szerző: Szerkesztőség Szerkesztő: BCsaba



Nemrég megkeresett egy kedves fiatal anyuka , önkormányzati lakásproblémájával. Mivel esete nem hétköznapi, sőt meglátásom szerint sok igazságtalanság van benne, ezért úgy gondoltam, hogy megosztom az olvasókkal az ő problémáját.

- Mesélnél nekem, hogy hogyan kaptál és mikor önkormányzati lakást, milyen feltételekkel?
- 2009 májusában kaptuk meg a lakást pályázat útján. Úgy volt meghirdetve, hogy 50 ezer Ft kauciót kell fizetni. Megnéztük a lakást, totál romos volt, ezért megállapodtunk, hogy nem kér az önkormányzat kauciót, viszont fel kell újítani a lakást. Ezért aztán csak június közepén költöztünk be. Az alsó szinten újra kellett vakolni a falakat, mert 2 m magasságban nem volt vakolat a téglán. A felső szinten újra kellett tapétázni. Ahogy húztuk le a régi tapétát, mind potyogtak ki a bogárlárvák alóla. Guszta volt. Azt se tudtam, hova fussak rovarirtóért ekkora faluban.
Felújítottuk, friss vakolat, majd festés, csempe, tapéta stb. Több, mint 100 ezer Ft-ot költöttünk rá. Mivel ez ugye több, mint az 50 ezer Ft kaució, ezért a polgármester azt mondta apósomnak (aki akkor még képviselő volt itt a faluban), hogy 2 havi lakbért majd lelakhatunk, azt nem kell kifizetni. Beköltöztünk, akkormárterhes voltam lányommal. Decemberben felhívtam a polgármestert, hogy mivel decemberben fogok szülni, karácsony is lesz még, szeretnénk, ha decemberben és januárban nem kellene fizetni a lakbért, csak a rezsit. Elküldött, hogy ilyenről szó se volt, ne hazudozzak.

- Értem. A közüzemekkel, hogy állapodtatok meg a fizetés terén?
A rezsi úgy működött, hogy minden hónap elején valaki átjött az önkormányzattól, leírta a mérőóra állásokat, átvitte a papírt a hivatalba, kiszámolta, hogy mennyit kell fizetnünk, és nekünk azt az összeget, amit ő kiszámolt, minden hónap 10-ig ki kellett fizetni, ugyanis úgy szólt a bérleti szerződésünk, hogy ha csak 1 havit is nem fizetünk ki, hónap végén el kell hagynunk a lakást. Ezért mi minden hónapban tisztességesen fizettünk, erről meg is kaptuk a bizonylatokat.

- Ez nekem fura. Én úgy tudom, hogy egy bérleti szerződés külön dolog a közüzemi számláktól. Azaz, ha tartozásod van, akkor a közüzemek kikapcsolhatják a szolgáltatást egy idő után stb. Az önkormányzattal elvileg bérleti szerződés köttethet. Illetve egy átvételi, átadási jegyzőkönyv, amiben az áll, hogy melyik közüzem felé mik a záró, illetve nyitó óraállások. És mi a helyzet most? Hogy áll a lakásügyetek?

Idén április 30-án járt le a bérleti szerződésünk, ami úgy szólt, hogy 2 év + 3 évvel hosszabbítható. Annak rendje és módja szerint be is adtuk a kérelmet a hosszabbításra, hiszen olyan helyzetben vagyunk, hogy máshova nem is tudnánk elköltözni, ugyanis párom fizetésének 50%-át levonják, mert nem tudtuk fizetni a devizahiteleinket. Így párom havi szinten 50-55 ezer Ft-ot hoz haza, nekem meg 73 ezer a bejövőm, ami a gyes + a családi pótlék.

- 2 év + 3 évvel meghosszabbítható? Ilyet se hallottam. Nálunk, ahol én lakom Pécsen, ott három évre adják a szükséglakásokat és ennyi időközönként hosszabbítható. Tehát leélhetem benne az életem, csak véglegesített önkormányzati lakások már nincsenek, csak amit hosszabbítani kell. Amit meg is tesznek, ha nincs egyik szolgáltató felé se tartozás. Ez az alapja.

Meghívót kaptunk a következő képviselő-testületi ülésre, hogy megbeszéljük a lakás szerződésének meghosszabbítását. Nekem itt már gyanús volt a dolog, hiszen mit kell ezen megbeszélni, ha hajlandók meghosszabbítani. Következő nap mentem befizetni a havi lakbér + rezsit és kaptam egy fizetési felszólítást, hogy 8 napon belül fizessek ki ennyi meg ennyi pénzt. Idézem a levelet:

Tisztelt Bérlő!

Jelen levelemmel tájékoztatom Önt, hogy önkormányzatunkhoz 2010 márciusától beérkezett számlákat és a 2011. évi elszámoló számlát, valamint az ezen időszak alatt történt befizetéseit összevetve megállapítottuk, hogy befizetési kötelezettsége keletkezett.

2011. évi elszámoló számla alapján fizetendő:

Gázdíj: 28.838 Ft
Villamos energia: 81.419 Ft

Kérem, hogy a fent nevezett összegeket a kézhezvételtől számított 8 napon belül szíveskedjen befizetni az önkormányzat házipénztárába.

Idézet vége! Én ezt egyből megreklamáltam írásban, hogy mi nem hibázhattunk, hiszen mindig azt fizettük, amit ők kiszámoltak és kértem, hogy a felelősön hajtsák be a követelést. Közben kiderült, hogy azért gyűlt össze ennyi tartozás, mert nem számolták hozzá a rezsi számlánkhoz az elosztói forgalmi díjat, a kiegyensúlyozási díjat, a rendszerirányítási díjat stb.. No, itt van a kutya elásva. Ez ugyebár nem az én hibám, aki hibázott, az fizesse meg!

- De még mindig nem értem meg, hogy számolhatja ki pl. az áramszámlát az önkormányzat, amikor az mindenhol a helyi áramszolgáltató feladata lenne?

Eljött a képviselő-testületi ülés napja. Addigra én is átszámoltam mindent, és mint kiderült, a gázdíjból nem hogy nincs tartozásunk, még több mint 20 ezer Ft túlfizetésünk van. Nagy nehezen elismerték, így még maradt 60 ezer az állítólagos tartozásból. Mondtam, hogy továbbra is fenntartom, nem fizetem ki, mert nem én hibáztam. No, erre a polgármester elkezdett kiabálni. Én meg mondtam neki, hogy nekem ne beszéljen, hiszen a lakással kapcsolatban se mondott igazat, mikor azt mondta, hogy szó sem volt arról, hogy 2 havi lakbért lelakhatunk. Itt borult a bili, még mérgesebb lett! Párom ekkor mondta azt, hogy hagyjam a fenébe, ha így állnak hozzá, semmi értelme az egésznek. Eljöttünk.
2 nap múlva levelet kaptunk a hivatalból, hogy nem hosszabbították meg a szerződést, és hogy távolítsam el a Facebook-ról a felhívást, hogy ha valaki tud a környéken olcsó albérletet, szóljon, mert az önkormányzat 3 gyerekkel készül utcára tenni. Mert ha nem távolítom el, beperelnek.

- Beperelnek? Mégis mire föl? Ez nekem nagyon bonyolultak tűnik, itt valahogy nincs rendben a jogszabály része vagy kihasználták a nem tudásod esetleg?

A levélben benne volt, hogy a képviselő-testület 4:0 arányban szavazott és a lakásbérleti szerződésemet nem kívánja meghosszabbítani a minősíthetetlen viselkedésem miatt, és mert a hivatal dolgozóit hanyag munkavégzéssel vádoltam meg.

- Nagyon fura nekem ez a hozzáállásuk.
Keresgéltünk, hátha találunk albérletet, amit ki is tudunk fizetni. Nem találtunk, mert mindenhol 2-3 havi kauciót kértek, nekünk meg annyi pénzünk sincs, hogy cipőt tudjak venni páromnak, hogy melóba tudjon járni.
Pont 1 héttel jún. 1. előtt, újabb levelet kaptunk, hogy ha nem költözünk ki jún. 1-ig, akkor lekapcsolják a víz, gáz, villanyvételi lehetőségünket, hogy ne tudjunk újabb tartozást felhalmozni. Röhej!!! Tartozást! Mikor minden hónapban fizettem!
No, ekkor ment el párom az egyik képviselőhöz, aki mellesleg elég sokat köszönhet páromnak, hogy mi okból az most mindegy. Ekkor együtt felmentek a polgármesterhez, hogy mégiscsak hosszabbítsák meg a lakásszerződést, mert nem tudunk hova menni. Ekkor mondta a kedves jó polgármester bácsi, hogy kérjünk bocsánatot tőle és a hivatal dolgozóitól is, és akkor elvileg meghosszabbítják. No, erre várunk most!

- Nem semmi. Köszönöm, hogy ezt megosztottad velem és kívánok a továbbiakban minden jót ez ügyben.

Hogy mi a tanulság ebből? Mielőbb bármilyen szerződést is aláírunk, tájékozódjunk a helyi és országos jogszabályokról. Általában vannak városok, faluk között belső jogszabályok, amik eltérnek egymástól. De muszáj tudni róla, hogy kevesebb ilyen érdekes helyzet alakuljon ki. Én még mindig nem értem, hogy lehet köze az önkormányzatnak a közüzemekhez? Elvileg, ha tartozás van felhalmozva, akkor eljárhatnak az ügyben, hogy nem hosszabbítják meg, de ami a szerződésben volt az anya esetében, az nem igazán tiszta.

Csarnay Krisztina Veronika


civilhir.hu
 
Fórum » A MI VILÁGUNK » MÁS ÚJSÁGOKBAN MEGJELENT CIKKEIM » ÖNKORMÁNYTATI LAKÁSBÉRLÉS ÚTVESZTŐI ( INTERJÚ )
  • Oldal 1 / 1
  • 1
Keresés:


Copyright MyCorp © 2024