Christine Magazin Péntek, 2024-03-29, 12:40:09
Főoldal | Regisztráció | Belépés Üdvözöllek Vendég | RSS
[ Új üzenetek · Tagok · Fórumszabályzat · Keresés · RSS ]
  • Oldal 1 / 1
  • 1
Fórum » A MI VILÁGUNK » MÁS ÚJSÁGOKBAN MEGJELENT CIKKEIM » ADÓSSÁGKEZELÉSI SZOLGÁLTATÁS A HELYILEG ILLETÉKES ÖNKORMÁNY.
ADÓSSÁGKEZELÉSI SZOLGÁLTATÁS A HELYILEG ILLETÉKES ÖNKORMÁNY.
Christine32Dátum: Vasárnap, 2011-08-14, 04:50:15 | Üzenet # 1
Adminisztrátor
Csoport: Adminisztrátorok
Üzenetek: 241
Kitüntetések: 1
Állapot: Offline
Adósságkezelési szolgáltatás a helyileg illetékes önkormányzatoknál
2011. július 14. csütörtök 22:01 Forrás: Szerző: Csarnay Krisztina Veronika Szerkesztő: Csarnay Krisztina Veronika


Ezt a támogatást én már többször igényeltem, a negyedik épp most van folyamatban. Előfordul a mai világban sajnos, hogy az emberek elcsúsznak a rezsi számlákkal, és némi felhalmozódás lesz. Van, amikor nem látunk kiutat, de azért van némi segítség az önkormányzatoknál. Persze jó, ha tisztába vagyunk azzal, hogy elég körülményes és hát akadályokba is ütközhetünk.
„ Az Önkormányzat lakhatást segítő adósságrendezési támogatásban részesítheti azt családot vagy személyt, aki:

- ha a lakással kapcsolatos kiadások esetében legalább ötvenezer forint nagyságúak, és a tartozás meghaladja a hat hónapot. Ez a tartozás lehet víz, villany, gáz, távfűtés, lakbér, vagy lakáscélú pénzintézeti tartozás.

- Az adósságkezelés időtartama legfeljebb 18 hónap lehet, a legmagasabb tartozás pedig 266 ezer forint. A rendelet értelmében az önkormányzat ebből legfeljebb 200 ezer forintot vállalhat át, a fennmaradó részt az igénylőnek kell havi részletekben megfizetnie. Itt jegyzem meg, hogy az igénylő önrészét képezheti az adósságkezelési támogatás mellé megállapítható lakásfenntartási támogatás. Fontos eleme a támogatásnak, hogy az adósnak megállapodást kell kötnie a szolgáltató vállalattal arról, hogy az adósságkezelési szolgáltatás keretében szeretné rendezni tartozását.

- A támogatás megállapításának szabályait akkor lehet megállapítani, ha az igénylő családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum kétszeresét, vagyis a 46.400,- forintot, és a lakással kapcsolatos kiadások (víz, villany, fűtés, szemétszállítási díj, albérleti díj, lakáscélú pénzintézeti tartozás) elérik, vagy meghaladják az összjövedelem harmincöt százalékát. A jövedelmet itt is a megelőző háromhavi nettó bevételekkel kell igazolni, a lakásrezsi költségeit pedig a kérelem beadásától függően az első, vagy második félévi közüzemi számlákkal.

- Az adósságkezelési szolgáltatás mellé egy éven keresztül lakásfenntartási támogatás megállapítása is kötelező. Ennek az a szerepe, hogy az adósság törlesztésével egyidejűleg ne keletkezhessen újabb tartozás.

- A törvény úgy rendelkezik, hogy ezt a támogatási formát a feltételek megléte esetén is csak az kaphatja meg, aki részt vesz az adósságkezelési tanácsadáson. Nagyon fontos láncszem ez, hiszen a tanácsadó nagyon sok segítséget tud nyújtani a családoknak. „

Az első ilyen igénylésem kb. 6-7 éve lehetett. Szépen végig jártam az összes utat. Első körben a családsegítőt, mivel ők gyűjtik be az igazolásokat a tartozásokról, ill. az össz. bejövő nettó pénzekről.

Végigjártam az összes szolgáltatót, igazoltam mindent, amit kellett (szolgáltatói igazolás az adósság összegéről részletesen, jövedelemigazolás stb.). Még albérleti szerződést is írattam a középső gyermekem apjával, mivel akkor már csak azért laktunk együtt, mert nem volt hova mennem. De ő külön háztartásban, akkor már igen megromlott a kapcsolatunk, s mivel utcára nem mehettem, így meghúztuk magunkat még nála. A tartozás több százezer Ft volt. Kiszámoltunk mindent és előkészítette a hölgy a papírjaimat is. Aztán beadta a helyi önkormányzat felé. Nem tudom mennyit vártam a határozatra, de 30 napot biztos. Mikor megkaptam levelüket, úgy éreztem, végre egy kis segítség, hogy kilábaljak az adósságból. A döbbenet akkor ért, mikor felbontottam a levelet, ugyanis a kérelmemet elutasították. Hiába voltam egyedül álló és kevés jövedelmű, egy apró dolog hibázott. Mégpedig az, hogy nem az én nevemen voltak a számlák. Így esélyem sem volt megkapni a támogatást. A lényeg, hogy újra kellett járnom a szolgáltatókat, és átíratni az én nevemre, persze átvállalva a temérdek adósságot. Reméltem, hogy sikerülni fog. Tehát kezdtem elölről a körömet: szolgáltatói igazolások, jövedelemigazolás, újból a családsegítő beadta a papírom. Gondoltam, más gond már csak nem lehet. Megint vártam heteket. Jött a papír, újból elutasítottak, indoklásként beleírták, hogy tudomásukra jutott, hogy nem egyedül élek, azaz a gyerek apja velünk van. Bementem az önkormányzathoz, de hiába mondtam, hogy nem egy háztartásban élünk, csak nála lakunk, mert rendes hivatalos albérletet gyesből és családi pótlékból nem tudok fenntartani egyedül, őket nem érdekelte. Persze sose derült ki, hogy ki volt az a rossz akaró, aki bejelentést tett anélkül, hogy megkérdezte volna, mi is a helyzet valójában. Bár a szomszédoktól kezdve az óvodáig szinte mindenki tudta. Így az adósság megmaradt, sőt eljövetelem után még halmozódott. Jelenleg több milliósra tehető. Persze arra is gondoltam, hogy pofára is megy a dolog, mivel a helyi Önkormányzatnál- akihez tartozom- bármit igényeltem, amire jogosult lettem volna, szinte a legtöbb esetben falakba ütköztem.

A második- harmadik igénylésem 4 éven belül volt. Az már önkormányzati lakásban, lakásom idején. Szerencsére azokat a támogatásokat meg is kaptam. Semmi fennakadásom nem volt és az ügyintézés is gyors volt. Talán azért, mert a költözés miatt egy kedves hölgyhöz kerültem az önkormányzatnál, akinél szinte nem is volt elutasított kérelmem.

A negyedik ilyen igénylésem most van folyamatban, december óta. Hogy miért húzódik ilyen régóta? Részben az én hibám is, de egyéb okai is vannak.

Kb. egy éve költöztem nagyobb önkormányzati lakásba (másfél szobás távfűtéses), 2010 júliusában. Az adósság kivételesen önhibámon kívül keletkezett. Sajnos a közüzemek átíratása mások hibájából kb. fél év után sikerült. Ez a villany, víz és lakbér. Természetesen addig egy darab csekket nem kaptam egyik szolgáltatótól sem, hiába kértem. Így most megint több százezres adóssággal büszkélkedhetek. Azóta persze lett még több belőle, mert a fenntartás és némi plusz kiadások miatt előfordult, hogy gondolkodnom kellett, hogy ételt teszek az asztalra vagy befizetem az összes csekket. Így aztán, mivel a gyerekeimnek nem mondhatom, hogy nem esztek, szelektálni kezdtem a befizetések között. 2010 decemberében megkötöttem a családsegítővel az „együttműködési megállapodást”, amit elvileg minden szolgáltatóhoz le kell adni, hogy lássák, megy adósságrendezői támogatásba a tartozás. Természetesen egy szolgáltató sem fogadta el a papírt, közölték, hogy a gépbe beírják, hogy folyamatban van. Azóta egy-két elmaradásom, ami idén keletkezett, már próbáltam rendezni, ugyanis a családsegítőben azt mondták, hogy akkor tudjuk a papírokat előkészíteni, ha több hónapon keresztül igazolom, hogy a havi számlákat valóban fizetem. Azaz be kell nekik mutatnom, ők lefénymásolják és lepecsételik. Most újból járom a szolgáltatókat, újból számolják a tartozást, mivel idén elmaradtakra történtek befizetéseim. Viszont azóta azért nem vagyok nyugodt, mert jött pár hónapja egy levél a villanyosoktól, hogy lecserélik az órámat előre fizetős órára, mivel 90 napon túli tartozásom van. Aztán megnyugtattak, mikor személyesen bementem, hogy ne aggódjak, mivel védett fogyasztó vagyok teljesen biztos, hogy áram nélkül nem maradok. És hogy még ezután se legyek nyugodt, pár hete, mikor meleg vízóra csere volt a házban, közölték a szerelők, hogy nekik el kell zárni a meleg vizet, mivel tartozásom van. Előtte egy hete voltam bent a távfűtőknél, akik megnyugtattak, hogy ők nem szoktak csak nagyon sok adósságnál. Ezek szerint mégis. Mondtam a szerelőknek, hogy nem engedem, hogy kikapcsolják, mert ha villanytűzhelyen kell melegítenem a vizet, akkor a villanyóra fog elég rendesen pörögni. Kérdeztem, mit tehetek. Nem cserélték le az órát, aláírattak velem egy papírt, hogy én ehhez nem járultam hozzá, és a büntetést majd felszámolják. Gondoltam remek, de legalább kis időt nyerek. Így áll most jelen pillanatban az ügyem, azaz sehogy. Ebben a hónapban végigfutom a szolgáltatókat, jövedelemigazolást szerzek be és irány a családsegítő. Aztán kiderül mi lesz... Már most félek, hogy nem lesz egyszerű.

Utolsó csepp lesz a pohárban, hogy ha a támogatást elutasítják valamilyen indokkal, akkor nem tudom, hogy fogom kifizetni. Bár részletfizetést mindenhol kérhetek, de nem mindegy, hogy a teljes összeget kell-e fizetni, vagy esetleg csak a 25%-át, mert a maradékot az önkormányzat átvállalja.

Csarnay ( Vásárhelyi ) Krisztina Veronika


civilhir.hu
 
Fórum » A MI VILÁGUNK » MÁS ÚJSÁGOKBAN MEGJELENT CIKKEIM » ADÓSSÁGKEZELÉSI SZOLGÁLTATÁS A HELYILEG ILLETÉKES ÖNKORMÁNY.
  • Oldal 1 / 1
  • 1
Keresés:


Copyright MyCorp © 2024