Christine Magazin Péntek, 2024-04-19, 10:38:54
Főoldal | Regisztráció | Belépés Üdvözöllek Vendég | RSS
Honlap-menü
NE LOPJ !!!!
ne lopj
Másolás védelem
Chatszoba
Vendégkönyv
Megosztás
tetszik
IWIW Like
Meghívó
Álomfejtés
Körkérdésünk
Értékeld a honlapomat

Összes válasz: 52
Óra
Most Online
Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
Új Tagok
  • roselan406
  • lzsolt
  • Nóci
  • lepkécske
  • Edyca
  • geo
    Időjárás
    Hőtérkép
    Statisztika

    Comments: 14
    Forum: 168/188
    Photo: 3
    Blog: 1
    News: 1
    Downloads: 15
    Directory: 5
    Games: 300
    Video: 1
    Guestbook: 18
    HÚSÉTELEK






    Ananásszal töltött csirkecomb almás céklasalátával

    ANANÁSSZAL TÖLTÖTT CSIRKECOMB ALMÁS CÉKLASALÁTÁVAL
     
     
    Hozzávalók:
    Csirkecomb
    Darabolt ananászkonzerv
    Vaj, só.
     
    Almás céklasaláta:
    Ugyanannyi alma és cékla
    Citromlé
    Méz
    Citrom, vagy menta levélkék.
     
     
    Elkészítés:
    A konyhakész csirkecombok bőre alá ananász darabkákat dugdosunk, picit sózzuk, majd kivajazott jénai tálban, alufóliával lefedve megsütjük, végül fólia nélkül szép pirosra sütjük.
     
    Almás céklasaláta:
    A nagyjából egyforma mennyiségű almát és céklát lereszeljük. (A céklát a sajtreszelő méreten, az almát az almareszelőn.) Meglocsoljuk citromlével, mézet csurgatunk rá, és jól összekeverjük. Citromfüvet vágunk bele pár levelet, vagy mentát, azzal is kiváló.
     
     
    Burgonyapürével tálaljuk. Látványos, és finom, gyorsan elkészíthető recept!
     
     
    Forrás:Gondaanyu.
     




    Sertésszűz tejszínes gombamártással

    SERTÉSSZŰZ TEJSZÍNES GOMBAMÁRTÁSSAL
     
     
    Hozzávalók:
    1 db szép vastag sertés szűzpecsenye
    2-3 evőkanál liszt
    25 dkg csiperke
    Kb. 2,5 dl tejszín
    2 evőkanálnyi vaj
    2-3 evőkanál olaj
    Fél csomag petrezselyemzöld
    Só, frissen őrölt bors, Vegeta, majoranna, oregano, rozmaring.
     
     
    Elkészítés:
    A szűzpecsenyét lehártyázzuk, ujjnyi szeletekre vágjuk, kéz éllel megütögetjük (Nem klopfoljuk!). Mindkét oldalukat sózzuk, borsozzuk, kicsit állni hagyjuk, majd lisztbe forgatjuk a szeleteket. (Épp csak hogy érje a liszt, nem kell rátapasztani.) A fele vaj és olaj keverékét egy serpenyőben felforrósítjuk és a hússzeleteket hirtelen pirosra sütjük. A húsokat egy üvegtálba szedjük, alufóliával letakarjuk.
    A visszamaradt zsiradékba tesszük a maradék vajat, olajat, a megmosott, nem túl vékonyra szeletelt gombát. Kicsit pirítjuk, majd fűszerezzük sóval, majorannával, rozmaringgal. Közben a hússzeletek alatt is összegyűlt egy kis szaft, ezt is öntsük a gombára. Amikor vizet eresztett a gomba 1 evőkanál liszttel meghintjük, elkevergetjük kicsit, majd felöntjük tejszínnel. Pár perc alatt a tejszín mártássá sűrűsödik, ekkor szórjuk meg az apróra vágott petrezselyemzölddel.
     
     
    Frissen, máris tálalhatjuk galuskával, vagy valamilyen semleges körettel, pld. rizzsel, sült burgonyával és fejes salátával. Gyorsan elkészül. Ha a gombamártásból maradna, azt leturmixolva egy kis tejszínes sajtkrémmel megbolondítva másnap kenyérre kenve reggelire kínálhatjuk.
     
    Ha ízesebb erdei gombából készítjük a mártást, kevesebb fűszert kell használni.
     




    Sült csirkeszárnyak (csípős-édes)

    SÜLT CSIRKESZÁRNYAK (CSÍPŐS-ÉDES)
     
     
    Hozzávalók: 
    1 kg csirkeszárny
    1 dl méz
    Fél dl olaj
    2 kávéskanál csípős paprikakrém/Erős Pista
    2 kávéskanál vörösborecet/balzsamecet
    1 kávéskanál só
    Kevés olaj a tepsi kikenéséhez
     
     
    Elkészítés:
    A méz, olaj, paprikakrém, ecet és só keverékéből elkészítjük a pácot. A csirkeszárnyakat kettévágjuk, egy nagyobb tálba tesszük, ráöntjük a pácot és jól összeforgatjuk. Hűtőbe téve legalább 30 percet - de lehet 1 napot is - érleljük.
    A csirkeszárnyakat kiolajozott tepsibe tesszük úgy, hogy ne fedjék egymást. A sütőt 200 C fokra előmelegítjük, a tepsit alufóliával lefedjük, és a szárnyakat 20 percig sütjük. Ezután levesszük a fóliát, és a tepsit visszatesszük további 20-25 percre, hogy a szárnyak szép pirosak, ropogósak legyenek.
     
    Sült burgonyával, salátával tálaljuk.
     
    Forrás: Fanny Konyha.




    Sajttal töltött virsli baconban sütve

    SAJTOS VIRSLI BACONBA TEKERVE
     
     
    Hozzávalók:
    Virsli
    Sajt (Trappista, Ementáli, füstölt sajt, ízlés szerint)
    Szeletelt bacon.
     
     
    Elkészítés:
    A virslikből hosszában egy-egy vékonyabb V betű alakot kivágunk. Az így keletkezett vájatba sajtcsíkokat helyezünk. Mindegyik virslit egy-egy szelet baconnal ferdén feltekerjük. A bacon végeit rögzítjük fogvájóval.
    Tűzálló üvegtára sorakoztatjuk a betekert sajtos virsliket, és előmelegített sütőben, pár perc alatt, 200 C fokon, grill fokozaton, szép pirosra sütjük.
     
     
    Frissen, forrón tálaljuk.
    Kiváló, gyorsan elkészíthető feltét főzelékekre, de önállóan, valamilyen körettel, salátával is nagyon finom. (Tálaláskor ne felejtsük el a fogvájókat eltávolítani!)
     




    Gombával töltött fasirt rolád

    GOMBÁVAL TÖLTÖTT FASIRT ROLÁD
     
    Hozzávalók:
    1 kgdarált disznó, vagy marhahús
    40 dkg gomba
    2 dltejföl
    1 evőkanál liszt
    10-15 dkg reszelt sajt
    Kb. 1-1,5 dl tej
    1 kisebb fej vöröshagyma
    1 kis csokor petrezselyemzöld
    3 db tojás
    8-10 vékony szelet gépsonka
    3 szelet másnapos kenyér
    Olaj
    Só, bors
    Vegeta
    Alufólia.
     
    Elkészítés:
    A kenyereket beáztatjuk a tejben, majd jól kinyomkodjuk, és hozzáadjuk a darált disznóhúshoz. Adunk hozzá még három db tojást, és ízlés szerint ízesítjük. Egynemű masszává gyúrjuk. Egy serpenyőben, 3 evőkanál olajon megpirítjuk az apró kockákra vágott hagymát. Amikor már üvegesre pirítottuk, hozzáadjuk a gombát (amit előzőleg megmostunk és felvagdaltunk). Sózzuk, borsozzuk majd így hagyjuk párolódni saját levén. Mikor már szépen megpuhult, a tejfölben elkeverünk egy kanál lisztet és hozzákeverjük a gombához. Még egy kicsit hagyjuk összeforrni és levesszük a tűzről.
     
    Ebből a húsmennyiségből két rolád lesz. Egy roládhoz a húsmassza felét téglalap alak*ra nyújtjuk egy gyengén olajozott alufólián. A húsra függőlegesen ráhelyezünk 4-5 szelet gépsonkát. Majd hosszában elterítjük rajta a gombamártás felét és megszórjuk reszelt sajttal. A húst felcsavarjuk, lisztes kézzel összetapasztjuk. Picit még csepegtetünk rá olajat, majd teljesen bevonjuk alufóliával. A tepsibe már külön nem kell olaj.
    Ugyan így járunk el a másik roláddal is.
    Kb. egy órán keresztül sütőben sütjük a fóliában. Utána szétnyitjuk a fóliát és kb. még fél óráig sütjük, hogy szép piros legyen a teteje.
     
    Ez a mennyiség kb. 8-10 személynek elég.
     
    Salátával, vagy savanyúsággal tálaljuk.
     
     
    A receptet, fotókat küldte: Szabó Mónika, Becse, Vajdaság.




    Fűszeres csirkemell csíkok

    FŰSZERES CSIRKEMELL CSÍKOK
     
    Hozzávalók:
    2 szép nagy csirkemell
    Olaj
    Fél csomag „Konyhavarázs” sültcsirke fűszerkeverék.
     
    Elkészítés:
    A csirkemelleket lebőrözzük, kicsontozzuk. Megmossuk, leszárítjuk, majd 3 x 1 cm-es csíkokra vágjuk. Bőségesen beszórjuk a fűszerkeverékkel, és egy zárható tálba tesszük. Annyi olajat öntünk rá, amennyi épp ellepi. Lezárva, hűtő szekrénybe téve 1-2 órától kezdve 1-2 napig is pácolhatjuk. (Attól függően, milyen friss csirkét vettünk. A csirkehús könnyen átveszi a fűszerek ízét.)
    Sütéskor forró teflon serpenyőbe téve a csirkecsíkokat, magas hőmérsékleten, 2 részletben, szép pirosra sütjük. Olajat nem kell a hús alá önteni, amennyi rátapad a húsokra, annyi elég is. Néhány perc az egész, ne szárítsuk ki!
    Csinos üvegtálba szedjük, és legalább 5 percig, alufóliával letakarva pihentetjük.
     
    Sok mindenre felhasználható, most sült újburgonyával, savanyúsággal, ördögmártással tálaltam. De salátával, valamilyen mártással kiváló előétel is lehet.
     
    A fűszerezés ízlés kérdése, ha van friss fűszernövényünk, használjunk azt: majoranna, bazsalikom, szurokfű, pirospaprika, de még a kakukkfű is elmegy. Sózni csak közvetlenül sütés előtt szabad!
     




    Fasirt kolbásszal, és tojással töltve

    FASIRT KOLBÁSSZAL, ÉS TOJÁSSAL TÖLTVE
     
    Hozzávalók:
    50 dkg darált sertéshús (sertéslapocka)
    1 fej vöröshagyma
    2-3 gerezd fokhagyma
    1 db nyers tojás,
    2 db száraz zsemle
    1 dltej
    2-3 db főtt kemény tojás
    Kb. 15 cm parasztkolbász
    Só, frissen őrölt bors, pirospaprika, majoranna
    2 evőkanál zsír, vagy olaj.
     
    Elkészítés:
    A vöröshagymát apró kockára vágjuk, kevés olajon megdinszteljük. A zsemléket kockára vágjuk, tej és víz keverékében beáztatjuk, majd kinyomkodjuk. 2 db tojást keményre főzünk, meghámozzuk.
    Egy keverőtálba tesszük a darált húst, a kinyomkodott zsemléket, a langyos, dinsztelt vöröshagymát, a nyers tojást, és belereszeljük a fokhagymát is. Ízlés szerint fűszerezzük, majd jó alaposan összegyúrjuk.
    Zsírozott, vagy olajozott tepsire fektetjük a húsmassza felét (téglalapra igazítva), az egyik felére tesszük a parasztkolbászt, a másik felére a főtt tojásokat. A maradék húsmasszával befedjük, cipót formázunk. Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
     
    Tálalhatjuk melegen valamilyen burgonyával, idénysalátával, franciasalátával, de hidegen is finom.
    Ez a töltési eljárás azért praktikus, mert így nincs vita: lehet válogatni, ki milyen tölteléket szeret.
     




    Rántott sajtgolyók

    RÁNTOTT SAJTGOLYÓK
     
    Hozzávalók:
    5 dkg vaj
    5 dkg liszt
    1 csipet só
    1 csipet reszelt szerecsendió
    2 dltej
    10 dkg reszelt sajt (Trappista)
    Grill fűszerkeverék (ízlés szerint, 1 kávéskanálnyi)
    Liszt
    2 db tojás
    Kukoricapehely (Corn flakes összemorzsolva, vagy turmix géppel őrölve)
    Zsemlemorzsa.
     
    Elkészítés:
    A vajon megfuttatjuk a lisztet, felengedjük a tejjel, ízesítjük. (Besamelmártást készítünk). Hozzáadjuk a reszelt sajtot, elkeverjük, és hűtőbe téve alaposan lehűtjük. Vizes kézzel diónyi gombócokat formázunk, és bepanírozzuk: Először lisztbe, majd felvert, enyhén sózott tojásba, végül morzsolt kukoricapehelybe (vagy zsemlemorzsába) forgatjuk. Tegyük újra hűtőszekrénybe, vagy fagyasztóba fél órára.
    Bő, forró olajban világos aranyszínűre sütjük. Ebből a mennyiségből kb. 30 db golyónk lesz.
     
    Frissen, azonnal tálaljuk tartármártással. Körete lehet petrezselymes rizs, hasábburgonya.
     
    Megjegyzés: 
    Ha biztosak akarunk lenni abban, hogy a sajt nem fog kifolyni, panírozzunk duplán: az első panírozás után újra forgassuk meg a gombócokat tojásban, majd a kukoricapehelyben (zsemlemorzsában).
    Remekül lehet fagyasztani, vendégváró falatkának is nagyon finom. Sütés előtt 15 perccel vegyük ki a fagyasztóból, hogy a sajtkrém is kellően átforrósodjon a sütés alatt.
     




    Rántott sajt

    RÁNTOTT SAJT
     
     
    Hozzávalók:
    Trappista sajt (ne legyen túl friss, mert az nem elég kemény)
    Tojás
    Liszt
    Zsemlemorzsa

    Olaj a sütéshez.
     
    Elkészítés:
    A sajtot 7-8 mm vastag szeletekre vágjuk. Lisztben forgatjuk, megnyomkodjuk, hogy a liszt rátapadjon, majd sózott, enyhén felvert tojásban megforgatjuk, végül zsemlemorzsában is megforgatjuk. Fontos, hogy a panírbundán ne legyenek hiányosságok!
    (Aki akarja, panírozza duplán – ekkor a már bepanírozott szeleteket újra tojásba, majd zsemlemorzsába forgatjuk. (Így nagyobb az esély, hogy nem folyik ki a sajt, ám a panír vastagabb lesz.)
    Bő, forró (de nem sistergő) olajban aranysárgára sütjük, inkább világosabb színe legyen. Papírszalvétára szedve leitatjuk a fölösleges zsiradékot, és azonnal, forrón tálaljuk.
     
    Köretként adhatunk párolt rizst, hasábburgonyát, vagy burgonya krokettet mellé, de a tartármártás elengedhetetlen kelléke a rántott sajtnak.
     
    Megjegyzés:
    Érdemes a panírozás után a sajtot a hűtőbe tenni legalább fél órára, vagy akár egy egész éjszakára, így a sajt jól lehűl, és kevésbé sanszos, hogy sütés közben kifolyik.
    Remekül lehet fagyasztani – érdemes egyszerre nagyobb adagot elkészíteni. A fagyasztott sajtot ne engedjük fel sütés előtt, azonnal süssük ki forró olajban, és tálaljuk frissen. Így készítve biztosan nem fog sütés közben a sajtunk kifolyni!
    Fagyasztáskor először egy tálcára tegyük a panírozott szeleteket, úgy rakjuk a fagyasztóba. Pár óra múlva csomagolhatjuk egymás mellé egy dobozba, vagy nylon tasakba, hogy ne foglaljon sok helyet - most már nem fognak összeragadni.




    Csípős - ropogós pulykamell

    CSÍPŐS – ROPOGÓS PULYKAMELL
     
    Hozzávalók:
    Pulykamell szeletek
    Só, bors, őrölt chili, pirospaprika, oregano, majoranna, bazsalikom, pici cukor (Szárított fűszereket használunk)
    Tojás
    Liszt
    Kukoricapehely (Corn flakes)
    Olaj.
     
     
    Elkészítés:
    A kukoricapelyhet kézzel jól elmorzsoljuk. A húst (vághatjuk kisebb szeletekbe is) klopfoljuk, sózzuk. A lisztbe keverjük a többi fűszert, majd bepanírozzuk a hússzeleteket: Először a fűszeres lisztbe, majd a kissé felvert, sózott tojásba, végül az elmorzsolt kukoricapehelybe.
    Forró olajban szép pirosra sütjük.
     
    Frissen, hasábburgonyával, salátával (káposztasalátával) tálaljuk. Nagyon finom, ropogós, csípős husikat kapunk, ami picit hasonlít a kedvencemhez, a KFC csípős csirkéhez..
     



    Rántott gombafejek tartármártással

    RÁNTOTT GOMBAFEJEK TARTÁRMÁRTÁSSAL
     
     
    Hozzávalók:
    (Kivételesen nem írok mennyiségeket, ez igazán ízlés dolga, ki mennyi gombát akar enni, előétel-e, vagy főétel, stb.)
    Gomba
    Liszt
    Tojás
    Zsemlemorzsa
    Só.
     
    Elkészítés:
    Gyors, egyszerű, finom. Semmi különös nincs a receptben, mindenki tud ilyet készíteni. A gombafejeket folyó víz alatt gyorsan, de alaposan megmosom, az értékes héját nem hámozom le! Lisztbe forgatom, felvert tojásba mártom, (a tojást sózom, egy csipet Vegetát is teszek bele), majd prézliben is megforgatom, végül nem túl forró olajban szép pirosra sütöm. A gombaszárakat le lehet fagyasztani, később levesbe, vagy meleg szendvics készítéséhez kiváló.
     
    Frissen, tartármártással, és rizzsel tálalom.
     
    Tartármártás:
    Majonéz, tejföl, mustár, citromlé, cukor, frissen őrölt bors (fehér bors).
     
    Tipp: Panírozás után a hűtőbe teszem a gombafejeket kicsit pihenni - így kevésbé fröcsköl az olajban a sütéskor.
     
     




    Sertéskaraj Mornay mártással

    SERTÉSKARAJ MORNAY MÁRTÁSSAL
    (ahogy én készítem)
     
    Hozzávalók:
    8 szelet rövid sertéskaraj
    5 dkg vaj
    50 dkg sampion
    Só, őrölt bors
    Liszt.
    Mornay mártás:
    4 dkg vaj
    3 dkg liszt
    3 dltej
    2 dltejföl
    1 db tojás sárgája

    Só, bors, reszelt szerecsendió, grill fűszerkeverék
    15 dkg reszelt sajt (Trappista).
     
    Elkészítés:
    A hártyáiktól megtisztított sertéskaraj szeleteket enyhén kiklopfoljuk, gyengén sózzuk, lisztbe forgatjuk és forró vajban világos pirosra sütjük. Egy tálba szedjük, alufóliával letakarjuk.
    A visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a felszeletelt gombát, sózzuk, borsozzuk. Kevés liszttel meghintjük, rövid pirítás után 1 dl vízzel felengedjük. Olyan sűrűre főzzük be, hogy a húsokra jól kenhető legyen.
    A hússzeleteket kivajazott jénai tálba tesszük, rákenjük a gombás pépet, majd bevonjuk a Mornay mártással. Forró sütőben szép aranysárgára pirítjuk.
    Petrezselymes burgonyával, salátával tálaljuk.
     
    Az igazi Mornay mártás sajt nélkül készül, csak sóval, de ez az étel szerintem erőteljesebben fűszerezve és sajttal finomabb! Remek vendégváró, előre elkészíthető, csak a sütést kell időzíteni!
     




    Hússal töltött pulykamell, Sajttal töltött pulykamell



    HÚSSAL TÖLTÖTT PULYKAMELL
     
    Hozzávalók:
    1 db nagyobb pulykamell
    25 dkg sertés, vagy borjúhús
    Diónyi hagyma
    1 db áztatott zsemle
    1 db nyers tojás
    1 db kemény tojás
    Zsír, só, bors
    Petrezselyemzöld
    Piros arany (paprikakrém)
    1 db piros szegedi, vagy kaliforniai paprika.
     
    Elkészítés:
    A pulykamellet lebőrözzük és a húst úgy vesszük le a csontról, hogy két nagy szeletet kapjunk, ujjnyi vastagságban.
    A sertéshúst ledaráljuk, az áztatott kicsavart zsemlével, nyers tojással, párolt hagymával, sóval, borssal, piros arannyal, petrezselyemzölddel összegyúrjuk. A pulyka melleket kicsit megveregetjük, befűszerezzük, és a tölteléket rárakjuk, elsimítjuk. Egy főtt tojásfehérjét megvágunk apró kockákra és rászórjuk töltelékre. A paprikából vékony csíkokat vágunk és egyenlően elrendezzük a tölteléken, majd felcsavarjuk.
    A tekercseket zsírral vastagon megkent alufóliába csomagoljuk és tepsibe téve a sütőben 1,5 - 2 óráig sütjük. Ha megpuhultak, a fóliát kibontjuk, és a húst megpirítjuk. Ha nem fóliában sütjük, a tekercseket fonallal kössük át, öntözzük meg forró zsírral, tegyünk alá kevés vizet és saját levével öntözgetve süssük meg.
     
     
    SAJTTAL TÖLTÖTT PULYKAMELL
     
    A pulyka mellet ugyanúgy készítjük elő, azonban kisebb szeletekre vágjuk, nem túl vékonyra kiveregetjük, fűszerezzük, és kemény sajtot reszelünk rá. Közbe-közbe piros paprikából vékony csíkokat rakunk rá, és felcsavarjuk. egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.
     
    Serpenyőben ujjnyi zsírt felforrósítunk (legjobb, ha fele zsír fele olaj) a tekercseket belemártjuk lisztbe, felvert tojásba és morzsába úgy hogy a bundán ne legyen sehol folytonossági hiány. Az így elkészített tekercseket forró zsírba tesszük és lefedjük. Közepes tűznél sütjük, amíg az egyik oldaluk megpirul, akkor megfordítjuk és a másik oldalát is szép pirosra sütjük, most már fedő nélkül. A megsült tekercseket kihűtjük, és ízlés szerint felszeleteljük.
     
     
    A recepteket, fotókat küldte: Orbán Rozália, Gyergyócsomafalva, Erdély.




    Töltött csirkecomb 2.

    TÖLTÖTT CSIRKECOMB 2.
     
    Hozzávalók:
    4 csirkecomb konyhakészen
    Fél fej hagyma
    10 dkg darált sertéshús (lehet csirkemell is)
    1 db zsemle
    1 db tojás
    1 gerezd fokhagyma
    Só, bors, paprikakrém
    Olaj, vagy zsír a sütéshez.
     
    Elkészítés:
    A konyhakészre előállított csirkecomboknak a bőrét fakanál nyelével óvatosan elválasztjuk a húsától.
    Elkészítjük a tölteléket: fél fej apróra vágott hagymát olajban megpárolunk, ha kissé kihűlt, összekeverjük 1o dkg darált sertéshússal (de lehet egy ledarált csirkemell is) egy áztatott kicsavart zsemlével, 1 tojással, sóval, borssal, egy gerezd reszelt fokhagymával, jól kidolgozott tölteléket készítünk.
    A csirke bőre alá tömjük. Most kívülről is befűszerezzük, lekenhetjük paprika krémmel is nagyon ízletes lesz tőle. Tepsibe rakjuk, leöntjük sercegően forró zsírral, vizet öntünk alá és a sütőben megpároljuk, majd pirosra sütjük, gyakran locsolgatva.
     
    Burgonyaköretek, párolt rizs, saláták, majonézes köretek illenek hozzá.
     
    A receptet, fotót küldte: Orbán Rozália, Gyergyócsomafalva, Erdély.




    Fatányéros

    FATÁNYÉROS (FLEKKEN)
     
    Elkészítés:
    A fatányéroshoz sertéskarajt, vagy tarját, vesepecsenyét, bélszint vehetünk. Fontos, hogy a hús ne legyen friss vágás, hanem egy-két napos. Személyenként kb.15 dkg húst számítunk.
     
    A húst megmossuk, leszárítjuk minden hártyát, inat letisztítunk róla és másfél ujjnyi szeletekre vágjuk. Kés nyelével jól megveregetjük és legalább két órára jégre tesszük. Sütés előtt só, bors, és pirospaprika keverékével megszórjuk.
    A flekkensütő rostélyt bekenjük zsírral vagy olajjal, izzó parázs fölé helyezzük és a hússzeleteket rárakva, mindkét oldalukon pirosra sütjük. (Rostély hiányában süthetjük teflon sütőben, zsiradék nélkül.
     
    Zsírban, vagy fóliában sült krumplit, rizses borsót, céklát, uborkát, fokhagymamártást kínálhatunk hozzá.
     
    A receptet, fotót küldte: Orbán Rozália, Gyergyócsomafalva, Erdély.




    Grill csirke - sütőben sütve

    GRILL CSIRKE SÜTŐBEN SÜTVE
     
    Hozzávalók:
    Egy szép konyhakész csirke
    1 fej vöröshagyma
    Néhány gerezd fokhagyma
    Tv paprika
    Só, bors, pirospaprika
    Zsír, vagy olaj.
     
    Elkészítés:
    Egy szép konyhakész csirkét belülről kissé besózunk, meghintjük borssal, piros paprikával.
    Hasüregébe egy kis fej hagymát, néhány gerezd fokhagymát teszünk.(Nyáron egy zöldpaprikát)
    A csirkét kívülről bőven bekenjük olajjal, vagy zsírral, beszórjuk sóval, borssal, pirospaprikával, aztán tepsibe tesszük, vizet öntünk alá és kb. 45 percig sütjük, közben meglocsolgatjuk az aláolvadt zsírral.
    Mindkét oldalát szép pirosra sütjük.
     
    Adhatunk mellé zsírban pirit ott burgonyát, zöldséges rizst, vagy majonézes köretet.
     
    A receptet, fotót küldte: Orbán Rozália, Gyergyócsomafalva, Erdély.




    Töltött dagadó

    TÖLTÖTT DAGADÓ
     
    Hozzávalók:
    80 dkg kicsontozott sertésdagadó
    3 db szikkadt zsemle
    5 dkg bacon
    1 nagy fej hagyma
    20 dkg gomba
    2 db tojás
    1 csokor petrezselyemzöld
    Olaj
    Só, bors (majoranna, oregano, kakukkfű, ízlés szerint).
     
    Elkészítés:
    A dagadót éles, hegyes késsel felszúrom, hogy ne lyukadjon ki sehol, a szélein maradjon 1,5-2 cm húsréteg. A hentest is megkérhetjük, ha nem bízunk magunkban.
    Kevés olajon zsírjára pirítom a kockázott bacont, majd a pici kockákra vágott hagymát megpárolom rajta üvegesre. Ráteszem a szintén kisebb kockákra vágott gombát, és ízlés szerint fűszerezem.
    A zsemléket kockára vágva vizes tejbe áztatom, majd kifacsarom. Összekeverem a gombás ragut a kifacsart zsemlékkel, az apróra vágott petrezselyemzölddel, és a tojással. Jól összedolgozom, utóízesítem, ha szükséges.
    Ezzel a masszával nem túl szorosan megtöltöm a dagadót, és hústűvel összetűzöm a nyílást. (Ha kimarad a töltelékből, a hús mellé ültetem gombócnak formázva). A dagadót tepsibe teszem, és jól felforrósított olajjal leöntöm. Forró sütőben 5 percig pirítom, majd 1 dl fűszerezet vizet öntök alá. Alufóliával letakarom, és kb. 1 órán át párolom, 200 C fokon. Utána a fóliát leveszem, és a saját szaftjával időnként meglocsolgatva, szép pirosra sütöm. Szeletelés előtt legalább 10 percig pihentetem.
     
    Melegen is, hidegen is nagyon finom, hagyományos étel, kiváló vendégváró.




    Szaftos husi

    SZAFTOS HUSI
     
    Hozzávalók:
    80 dkg sertéstarja csont nélkül
    3 db közepes méretű vöröshagyma
    1,5 pohár tejföl (2,5 dl)
    1 púpozott evőkanál liszt
    4 evőkanál olaj
    Só, frissen őrölt bors, Vegeta ételízesítő.
     
    Elkészítés:
    A vöröshagymát tisztítás után karikákra vágom.
    A húst felszeletelem nem túl vékonyan, kissé kiklopfolom. Sózom, 5 percig állni hagyom. 1 evőkanálnyi olajon a hússzeletek egyik oldalát pirosasra sütöm.
    Kuktában főzöm, az elosztót a kukta aljára teszem, és beleöntök 3 evőkanál olajat, valamint a hússütésből visszamaradt zsiradékot.
    Rétegezve teszem be a hozzávalókat: 1 sor hús (sült felével lefelé, frissen őrölt borssal, 1 csipet vegetával meghintem, és befedem a hagymakarikákkal. Ezt a rétegezést addig folytatom, míg tartanak a hozzávalók. Végül felöntöm vízzel, bő félig lepje el a húst (kb. 6 dl víz). A kukta szelepének pörgésekkor mérsékelem a lángot, és 25 percig főzöm.
    Végül óvatosan kiengedem a gőzt, és a húsokat kiszedem egy csinos tálba. A tejfölt és lisztet habverővel simára keverem, ezzel behabarom a visszamaradt levet. Kiforralom, majd a húsokra öntöm.
     
    Ha valaki idegenkedik a kuktától, nyugodtan elkészítheti egy nagyobb lábosban, a tűzhelyen is. Csak így a főzési idő tovább tart, míg mepuhul a hús.
    A rétegezés után fedővel lefedve takaréklángon főzzük. Főzés közben az ételt ne kevergessük, csak forgassuk meg a lábost. Itt vigyázni kell, hogy a leve ne párologjon el teljesen. (ha szükséges, vízzel pótoljuk a levet, kuktában főzve kevesebb párolog el, mintha lábosban főzünk..)
    Mire megpuhul a hús (kb. 40-50 perc a hús korától függően) még mindig elég lének kell lennie alatta, hogy be tudjuk habarni, és elegendő mennyiségű, nagyon jó ízű szaftot kapjunk!
     
    Párolt rizzsel, vagy burgonyapürével, és salátával kínálom. Nagyon finom! A recept Anyósomtól való, köszönet érte!




    Brassói aprópecsenye

    BRASSÓI APRÓPECSENYE
     
    Hozzávalók:
    60 dkg sertéslapocka
    10 dkg füstölt húsos-szalonna
    3 evőkanál olaj (sertészsír)
    2 nagyobb fej vöröshagyma
    5 gerezd fokhagyma
    2 db TV paprika
    1 nagyobb paradicsom
    Só, frissen őrölt bors.
    80 dkg burgonya.
     
    Az olajon (zsíron) a vékony csíkokra vágott szalonnát megpirítom. Ráteszem az apró kockára vágott hagymát, és megdinsztelem. 1 dl vizet öntök hozzá, és visszapirítom zsírjára. (Így sokkal sűrűbb szaftot fogok kapni.)
    A húst ujjnyi csíkokra vágom, és a hagymához adom. Nagy lángon pár percig pirítom. Ízesítem sóval, zúzott fokhagymával, őrölt köménnyel, frissen őrölt borssal, majd fedő alatt puhára párolom. (Ha a levét elfőné, többször, kevés meleg vízzel pótolom). Idényben adok hozzá kis kockára vágott paprikát, és hámozott, kockázott paradicsomot. Utóízesítem reszelt fokhagymával, borssal. Mire a hús teljesen megpuhul, rövid, tartalmas szaftja legyen!
    Pirított burgonyát, vagy hasábburgonyát kínálok mellé.
     
    Tálalásnál a tányérra a burgonyát teszem először, enyhén sózom, rá a hús kerül a finom szafttal. Salátát kínálok mellé, ami lehet: Káposztasaláta, sós uborka, ecetes almapaprika, vagy idényben uborkasaláta, kovászos uborka.
     
     
    Pirított burgonya:
    A burgonyát meghámozom, majd hasábokra vágom. Forró, sós vízben előfőzöm, majd leszűrve, és megszikkasztva, kevés forró olajon szép pirosra sütöm.
     
    Hasábburgonya:
    A burgonyát meghámozom, hasábokra vágom, megmosom, megszárítom. Bő, forró olajban sárgára sütöm, szalvétára kiszedve lecsepegtetem. Kicsit pihentetem, majd visszatéve az olajba szép pirosra sütöm. Szalvétára szedem, hogy a fölösleges olajat leitassam. Így készítve a hasábburgonya belül puha, kívül ropogós lesz.
     
     
    Megjegyzés:
    A klasszikus Brassóinak 2 fajtáját ismerem: Az egyiknél a hús fele marha, fele disznóhús. Ilyenkor a marhahús pirításával, párolásával kell kezdeni, és ha félig már puha, akkor hozzáadni a sertéshúst.
    A másik receptnél: Sertés szűzpecsenyéből készül –ez nagyon hamar kész van. Itt a húst csíkozás után pirítani kell, és már kész is a hús, nem kell párolni, mert már fogyasztható. Az alap mindenhol ugyanaz: zsír, szalonna, vöröshagyma dinsztelés, hús-pirítás, fokhagyma, frissen őrölt bors, só, friss zöldpaprika, paradicsom.




    Csirkemell Dubary módra

    CSIRKEMELL DUBARY MÓDRA
     
    Hozzávalók:
    1 szép nagy csirkemell (Pulykamellből is finom)
    1 kisebb fej karfiol
    2 evőkanál liszt a forgatáshoz
    Kevés olaj a húsok elősütéséhez
    Vaj a sütőtál kikenéséhez
    Só, őrölt bors, Vegeta ételízesítő.
     
    Sajtmártáshoz:
    8 dkg vaj (Rama margarin)
    3 evőkanál finomliszt (6 dkg)
    3 dl tej
    1 pohár tejföl (175 gramm)
    1 db tojás sárgája
    10 dkg reszelt sajt (trappista)
    Só, bors, szerecsendió, grill fűszerkeverék.
     
    A karfiolt rózsáira szedve megmosom, sós forró vízben pár percig előfőzöm. (nem megfőzni, maradjon roppanós!), majd leszűröm.
    A csirkemellről a bőrt eltávolítom, kicsontozom, szeletekre vágom, kissé kiklopfolom. Sózom, borsozom, majd  lisztben megforgatom a szeleteket. Kevés olajon mindkét oldalát piroskásra elősütöm, és vajazott, csinos sütőtálba helyezem. Alufóliával letakarom.
     
    Elkészítem a sajtmártást: Gyorsforralóban felmelegítem a vajat, hozzáadom a lisztet, habverővel elkeverem, majd felöntöm a tejjel. Sózom, borsozom, grill fűszerkeverékkel és pici reszelt szerecsendióval ízesítem. Állandó keverés mellett csomómentesre besűrítem.
    A tűzről lehúzva beleteszem a tejfölt, a tojássárgáját, végül a reszelt sajtot. Picit melegítem még, míg a sajt is felolvad, sima, egynemű mártást kapok.
    A kisütött csirkemellekre elosztom az előfőzött karfiolrózsákat, leöntöm a mártással, és előmelegített sütőben addig sütöm, míg szép piros lesz a teteje.
     
    Zöldséges barnarizzsel, sült krumplival, salátával tálalom.
     
    Nagyon jó vendégváró, előre elkészíthető, csak a sütést kell időzíteni.




    Gombával töltött csirkemell

    GOMBÁVAL TÖLTÖTT CSIRKEMELL
     
    Hozzávalók:
    2 szép csirkemell
    1 db nagy fej vöröshagyma
    20 dkg csiperkegomba
    2 db egész tojás
    Fűszerek: só, bors, pirospaprika
    Díszítésnek reszelt sajt.
     
    Töltelék:
    Egy nagy fej apróra vágott hagymát zsiradékon megpirítunk, pirospaprikát teszünk rá és hozzátesszük a szeletelt csiperkegombát. Fűszerezzük, megpároljuk és kihűtjük, majd mikor langyosra hűlt belekeverünk egy nyers tojást.
     
    A csirkemelleket lebőrözzük és a húst nem túl vastag szeletekben, leválasztjuk a csontról. Kiverjük, nem túl vékonyra, majd kiterítjük alufóliára.
    Fűszerezzük sóval, őrölt borssal, pirospaprikával, majd egyenletesen rárakjuk a tölteléket. Egy keményre főzött tojást négybe, vágunk, és a töltelékekre teszünk. A fólia segítségével feltekerjük, végeit ügyesen behajtjuk, hogy a töltelék ne follyon ki.
    Sütőben szép pirosra megsütjük.
    Langyosra hűlve sajtot reszelünk rá.
    Sós vízben főtt, petrezselyemmel meghintett krumplival tálaljuk.
     
    A receptet, fotót küldte: Orbán Rozália, Erdély, Gyergyócsomafalva.




    Tojással töltött dagadó



    TOJÁSSAL TÖLTÖTT DAGADÓ 
    Hozzávalók:
    1 db kb. 8o dkg-os dagadó
    15 db tojás
    1 jó nagy csokor petrezselyemzöld
    Só, bors, grill fűszerkeverék.
     
    A dagadót felszúrjuk, vigyázzunk, hogy ne legyen lyukas.
    13 db tojást keményre főzünk, ha kihűlt megtisztítás után 8 részre vágjuk. Hozzáadjuk a 3 db nyers tojást, az apróra vágott petrezselyemzöldet, ízlés szerint sót, borsot, és összekeverjük. Betöltjük a dagadóba, és hústűvel összetűzzük a végét. Lazán legyen a töltelék, mert sülés közben megdagad, és kireped a hús!
    A dagadót mindenhol bőven megsózzuk, borsozzuk, megszórjuk a grill fűszerkeverékkel. Tepsibe tesszük, kb. 1 dl vizet, és zsírt teszünk rá, és néhányszor meglocsolva a zsírjával, szép pirosra sütjük (kb. 18o fokon, 1-1 1/2 óra). Kihűlés után szeletelhető.
     
    A tojás mennyisége a dagadó nagysága szerint lehet több, vagy kevesebb.
     
    Nagyon mutatós, és kiadós!
     
    A receptet, fotókat küldte: Heringné Kabdebó Klára, Pécs




    Baconos csirkemáj hagymaágyon


    BACONOS CSIRKEMÁJ HAGYMAÁGYON
     
    Hozzávalók: 
    10-15 db csirkemáj
    10-15 db hagymakarika
    10-15 db vékony szelet bacon
     
    A hagymát karikára vágjuk,(kb. fél centi vastagra) rá teszünk egy csirkemájat, és egy szelet bacon-nal szorosan áttekerjük. Egy tepsit vékonyan kizsírozunk, és ebbe tesszük a májakat, előmelegített sütőben, kb. 180 fokon, megsütjük.
     
    Krumplipürével tálaljuk.
     
    A receptet, fotókat küldte: Heringné Kabdebó Klára, Pécs





    Sült oldalas


    SÜLT OLDALAS
     
     
    Hozzávalók:
    1,2 kg sertésoldalas (egy szép húsos csík)
    3 fej közepes vöröshagyma
    5-7 gerezd fokhagyma
    3 evőkanál sertészsír
    2 db paradicsom
    2 db tv paprika
    Só, frissen őrölt bors.
     
     
    Elkészítés:
    Az oldalast megmossuk, leszárítjuk, majd a csontok között elvágva feldaraboljuk. Sózzuk, borsozzuk, kicsit hagyjuk pihenni. A paradicsomot és paprikát nagyobb darabokra vágjuk, a vöröshagymát megtisztítjuk, negyedeljük.
    A zsírt felforrósítjuk, és a húsdarabokat nagy lángon megpirítjuk. Rátesszük a negyedelt vöröshagymát, a fokhagyma gerezdeket, és kevés vizet öntünk alá. Fedő alatt pároljuk kis lángon fél óráig, majd rátesszük a paradicsomot és a tv paprikát. Ha a levét elfőtte volna, kevés vízzel pótoljuk. Tovább pároljuk, míg a hús meg nem puhul, hogy a csontról szinte leválik. (Összesen kb. 1 óra alatt készül el.)
    Végül visszapirítjuk a húst a zsírjára.
     
    Petrezselymes burgonyával, pirított burgonyával, savanyúsággal, vagy salátával tálaljuk.
    Remek feltét, különböző főzelékekre, én tökfőzelékkel imádom:)) Ha feltétként fogyasztjuk, akkor a csontokról szedjük le a húst, kockázzuk falatnyi darabokra, a zsírját átpasszírozva adjuk asztalra.
     
    Hidegen a zsírja kenyérre kenve, a husi vékonyan felszeletelve, paprikával-paradicsommal finom uzsonna, vagy vacsora lehet!




    Vörösboros marhapörkölt

    VÖRÖSBOROS MARHAPÖRKÖLT
     
    Hozzávalók:
    1,20 kg marhalábszár
    4 db közepes fej vöröshagyma
    4 gerezd fokhagyma
    10 dkg füstölt szalonna
    3 evőkanál sertészsír
    1 púpozott teáskanál őrölt pirospaprika
    1 teáskanál őrölt kömény
    2 db paradicsom
    2 db tv paprika
    2 dl száraz vörösbor (kékfrankos).
     
    A marhahúsról lehámozom a vastag hártyáját, megmosom, nagyobb kockára vágom (3 x 3 cm). A füstölt szalonnát kockázom, a zsíron kiolvasztom. Ráteszem a kockázott vöröshagymát, és fedő alatt megdinsztelem. Beleteszem a húst, és nagy lángon, 2-3 percig pirítom .A hús kapjon kérget. Sózom, ráteszem az őrölt pirospaprikát, a kockázott fokhagymát, az őrölt köményt.
    Lassú tűzön 1,5 órán átpárolom, időnként megkeverem, ha esetleg kevés lenne a leve, pici vízzel pótolom.
    A saját levében kell főnie, rövid, sűrű szaftot kell, hogy kapjak! Ráteszem a félbevágott paradicsomot, paprikát, és tovább főzöm. Ha már puhul a hús, ráöntöm a vörösbort, és készre főzöm. A végén a paradicsom, paprika héját kihorgászom a pörköltből:)) A hús korától függően 2-2,5 óra alatt készül el.
     
    A vörösbort azért teszem csak a végén hozzá, mert a savassága nem engedi a húst puhulni, ha túl korán öntöm a pörkölthöz.
     
    Főtt krumplival, nyáron kovászos uborkával, uborkasalátával kínálom. Egy pohár vörösbor dukál a tálaláshoz!
     
    Soha nem szabad megalkuvónak lenni! Amelyik bor nem elég jó, hogy megigyuk, nem jó a főzéshez sem!
     




    Töltött csirkecomb



    TÖLTÖTT CSIRKECOMB
     
    Hozzávalók:
    3 db nagyobb, szép bőrű csirkecomb, só, 2 evőkanál olaj, 1/2 dl sör, 1 evőkanál méz.
     
    Töltelék:
    1 evőkanál vaj, 10 dkg főtt, füstölt tarja, 10 dkg szeletelt gomba, 1 db kemény tojás, 1 db nyers tojás, 2 db szikkad zsemle, 2 dl tej, grill fűszerkeverék, oregano, kakukkfű, majoranna, bors, petrezselyemzöld apróra vágva.
     
    A csirkecombokat megmosom, megtörlöm, a bőrét óvatosan fellazítom és besózom. A zsemléket kockára vágom, és a tejbe beáztatom.
    A vajon 5 perc alatt megpirítom a kockára vágott főtt füstölt tarját és a gombaszeletkéket, fűszerezem. Ha kihűlt, hozzákeverem az alaposan kinyomkodott zsemlét, a kockázott főtt tojást, a reszelt sajtot, a nyers tojást, a petrezselyemzöldet apróra vágva. Megkóstolom, ha kell, utána ízesítek.
    Ezt a keveréket nem túl szorosan betöltöm a csirkecombok bőre alá, hústűvel megtűzöm. Ha kimarad a töltelékből, gombócokat formázok, és a hús mellé teszem. Kiolajozott jénai tálba helyezem őket, és alufóliával lefedem.
    Előmelegített sütőben 200 C fokon, 40 percig sütöm, majd a fóliát leveszem, és megkenem a combok bőrét a sör és méz keverékkel. Tovább sütöm kb. 15 percig, míg szép piros lesz a teteje.
     
    Hasábburgonyával, és sok friss salátával tálalom.
     
    Remek vendégváró, előre elkészíthető, csak a sütést kell időzíteni!




    Cordon bleu

    CORDON BLEU
    (ahogy én készítem)
     
    Hozzávalók:
    4 szép szelet pulyka mell
    4 szelet gépsonka (vagy valamilyen sonkaféle)
    Kb. 15 dkg reszelt sajt (trappista, füstölt, vegyesen)
     
    Panírozáshoz:
    2 db tojás, zsemlemorzsa, liszt, olaj, só.
     
    Hússzeleteket szép nagy szeletekké klopfolom, fólia vagy egy nylon zacskó alatt. Sózom, mindegyik szeletre teszek egy szelet sonkát, és arra reszelt sajtot. Formásra felgöngyölöm, és alufóliába tekerem.
    Gőz fölött párolom 2-3 percig, így a szép formája megmarad, nem esik szét sütés közben, és a sajt sem fog kifolyni.
    Tojás, liszt, zsemlemorzsába panírozom, bő, nem túl forró olajban szép pirosra sütöm.
    Tálalásnál ferdén szeletelem, reszelt-füstölt sajttal meghintem. Hasábburgonya, petrezselymes újburgonya, és saláta illik mellé.





    Naptár
    «  Április 2024  »
    HKSzeCsPSzoV
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930
    ♥♥♥♥♥♥
    4574
    Keresés az oldalon
    ♥♥♥♥♥♥
    A te géped adatai !

    IP
    Napi vicc
    A nap vicce
    Megosztás
    Add a Facebook-hoz
    Barátaink:
  • uCoz - TOP 100
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • uCoz Rajongók Oldala
  • Pasizási tanácsok
    Csajozási tanácsok
    Animált széltérkép
    Széltérkép
    Animált felhőkép
    Felhőkép
    hirdetés
    Számológép

    Copyright MyCorp © 2024